Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Test 92mm ventilátorů.
16.1.2006, Jan Vítek, recenze
Dnes pokračujeme slíbeným testem 92mm ventilátorů. Bude jich celkem 11 od 9 výrobců. Důvod, proč se jejich počet tolik zredukoval, je, že tato velikost přeci jen není tolik rozšířena, jako 80m, nebo dokonce i 120mm, které v poslední době zaznamenaly masivní nástup. O těch ale až příště.
blahorodje@ (50) | 17.1.200621:02
Zdravim uvazujem o kupe 7800GT...
Ma niekto skusenosti zo znackov Inno3D,este lepsie konkretne s tou kartou,dik...
Odpovědět0  0
Dox | 17.1.200610:52
Nemáte někdo zkušenosti s mag. ložisky. Takové fany mají třeba v GME ­(http:­/­/www.gme.cz­/index.php?action=vypis&pohled=926160552&typhledani=katalog&SC=5926339&lk=&s­k=­)
Cena je take skvělá. Jen se trochu pojím jestli by nedělalo mag pole, které to ložisko vytvoří nebude dělat v počítači neplechu...
Odpovědět0  0
Extreme-cooling | 17.1.200616:38
zdravím.
Chtěl bych ti říct že jsem obeznámen s touto technologii a řeknu ti že to není problém co se týče konstrukční části ventu. ale jde o to že GME odebírá venty na průmyslové učely. kde se hledí na průtok a životnost nějakej hluk jim tam problémy nedělá.Venty sou to skvělé, ale hluk nimi generovaný je příšerny... respektive značný oproti těmto nadoraz vyhnaným ventům ale zase by se dalo říct že mají několikanásobnou životnost něž tyto. Je to vykompenzováno massivními ložisky atd. tyhle větráky hlučí již když je koupíš. Sám mám jich pár doma a na Super silent Pc které mám i jeden jediný vent přeřve celý můj kompl bez problému i na 7Voltů :­-­(­(­( takže pokud chceš větrák za dobrý prachy a s dlouhou životností neváhej.. pokud je ti hluk vice méně ukradenej. No možná sem už citlivka, ale nějak to už nesnáším. Jo ale co můžu naprosto MAXXXIMálně doporučit sou 120mm černý venty Silent blade od Glacial techu ... www.glacialtech.com mám je doma 3 a opravdu naprosto bezkonkurenční všechno.Dokonce předčí i nexus a to má Dual ball bearing takže to vydrží několikanásobně déle než ty kluzný od nexusu..... tyhle glacialy maximálně doporučuju.Problém je že se v republice špatně shání a nikdo je nezná.Já k nim přišel náhodou. Za 140Kč za kus sem si myslel jakej SHIT si domů nenesu, ale byl jsem naprosto ohromen.
kdo by měl zájem o něčem pokecat z chlazení nebo tuningu pc. Můžete na icq 324­-316­-328 nebo mail viz výše.
Odpovědět0  0
Chvostoskok1 | 17.1.200620:46
"magnetická­" neboli ­"levitační­" ložiska ve skutečnosti nejsou přímo ložiska, název pouze mluví o ukotvení pohyblivé části ventilátoru . magneticky je poloha hřídelky udržována v kluzném ložisku. když mírně zatlačíme na střed vrtulky, vrtulka se včetně hřídelky mírně zasune do ložiska a pak jí zas magnetická síla vrátí zpět. Pokud je v ložisku malá vůle mezi hřídelkou a ložiskem, může se jednat o tiché ventilátory. příklad je Arctic­-cooling.
Pozn: ventilátory s kuličkovým ložiskem nejsou nikdy levitační.
Více ICQ: 68111718
Odpovědět0  0
honza22 | 16.1.200613:44
Omlouvam se, ze to neni k tematu, ale v jedne z minulych diskuzi jsem slibil ze se jeste podivam na tex SilentX 120mm 72­/14. Zkousel jsem ho opet pouze na zadni pozici ve skrini a pak mimo pocitac napojeny na zdroj s vypnutym vetrakem, na 12V a regulovany pomoci Fan mate 2 . Minule jsem ho jeste nemel uplne otestovany a tak jsem spis popisoval veci co mi vadi a nebyl jsem si uplne jisty jak je na tom s hlukem. Muzu rict ze vydava predevsim dva ruzne zvuky. Prvnim je takove jemne bzuceni od motorku, ktere se s pribivajicimi otackami ani nijak moc nevysuje, toto opravdu jemne bzuceni je sice slyset ven kdyz prilozim ucho zvenku skrine blizko k vetraku, ovsem z vetsi dalky spolehlive zanikne a pokud sedim u pociítace zepredu tak o nem vubec nevim, Napriklad se silnym vrcenim u Akasy amber series je to absolutne nesrovnatelne, jak uz jsem rikal. Tim druhym zvukem je take zminovane hluboke huceni od lopatek, coz mate u kazdeho vetraku v zavislosti na otackach. Zde zacina byt vice zretelne az v horni tretine otacek, ale opet mam pocit, ze tento zvuk neni memu uchu tolik neprijemny jako u vetraku ktere maji spatnenavrzene nebo vyrobene hrany lopatek, a i kdyz je na plne otacky slyset i z venku pocitace ­(pri uvedenem umisteni v kejsu­), tak nemam pocit ze by slo neco tragickeho. Jen sem mel dojem ze zkoseni ramecku by to mohlo toto trochu zlepsit. Taky by me zajimala ta verze z diodami a vliv lopatek z jineho materialu. Zvuk lozisek sem nijak vyrazne nezaznamenal, nejsem si ted uplne jisty, ale mam dojem ze nejsou slyset nebo se jejich zvuk ztraci. Taky se mi od minula nejspis trochu ­"zabehl­" takze ted standardne toci lehce pres 1400rpm a to je jeste brzden zadni mrizkou, pravdou take je ze diky velke delce a tvaru lopatek dokaze premistit vetsi mnozstvi mnozstvi vzduchu naz vetrak s klasickym designem lopatek a rotoru, odhadem bych rekl ze se pri tech 1400rpm vyrovna klasickemu fanu na 1550­-1600rpm. Bohuzel jsem ho nezkousel na jine pozici jako treba ve zdroji nebo na chladici CPU, protoze jsem prave zkousel ninju na kterem mi nejdou vetraky menit tak snadno jako na TR SI­-120. Vsehny tyto informace berte prosim s ohledem ze muzu mit jine vnimani hluku a treba i ­"horsi usi­" nez vy, pokud Vas tento vetrak zajima a jste si vedomi teho ze pri 1550 rpm musi byt hlavne prochazejici vzduch slyset o neco vic nez u nexusu pri 700 rpm, tak si ho klidne kupte, pokud nebudete spokojeni melo by jit zbozi do 14 dnu vratit. Cena je trochu sice vyssi, ale tipuju ze od cen 120mm vetraku v pristim testu se zas tolik lisit nebude. Co sem tak videl na netu, tak v USA za nej chtej okolo 30­-34 USD.

Odpovědět0  0
René Bura | 16.1.200613:35
Přál bych si, aby se aspoň mezi 120mm ventilátory objevil nějaký od Primecoleru, ten by mohl být v testu zajímavý z hlediska poměr cena­/výkon.
Odpovědět0  0
Zbyněk Frank | 24.3.20118:59
Dobrý den pane Buro, kontaktujte mě na tel. 226259224. Frank
Odpovědět0  0
Mikacek (17) | 16.1.200610:57
Potreboval bych poradit ­- chtel bych si poridit Nexus Real Silent 120mm do zadni pozice ve skrini ­- zajimalo jake s nim mate zkusenosti? ­- vyhody­/nevyhody a jestli je tichy ­- pripadne bych jej zredukoval na 5V ­- jde mi o to aby chladil a pritom byl neslysitelny nebo mi zkuste poradit nejaky lepsi. Diky
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 16.1.200611:32
Mám ho už cca. tři čtvrtě roku a je stále velmi tichý. Žádný hluk ložisek a téměř neznatelný hluk z proudění vzduchu. Podvoltovat jsem ho nezkoušel, nepotřebuju to.

K článku ­- Enermax býval ­(a podle fotky patrně ještě bude­) přebrandovaný GlobeFan s kuličkovými ložisky ­(...a asi tak 4x vyšší cenou­). Tyhle větráky nejsou moc dobré, po čase ­(tak cca. rok­) se jim začnou drtit ložiska a začnou být velmi hlučné. Škoda, že Enermax nezvolil GlobeFan s kluznými ložisky, to je úplně jiná kvalitativní kategorie.
Odpovědět0  0
JirkaH (93) | 16.1.200613:03
Tento větráček je dost tichý, dle mého názoru snížení napětí ani nepotřebuje. Mám v kompu Nexus 2*92mm v nasávání, odsávání 1* Nexus 120mm ­(+další­). S výkonem i tichostí jsem spokojen.
Odpovědět0  0
matus II. | 16.1.20069:11
z clanku mam pocit, ze na trhu existuju len nechutne gycove farebne ventilatory. kde su tie krasne casy, ked pocitace boli sedive skatule urcene na pracu?
Odpovědět0  0
maxo | 16.1.20069:06
To iste co pri predchadzajucom clanku ­- k meraniu hluku: Porovnavat hluk ventilatorov vzdy pri rovnakych otackach je pohodlne, ale omnoho vhodnejsie by bolo porovnanie hluku pri rovnakom precerpanom mnozstve vzduchu za jedntoky casu. Ved o to ide ­- aby fukal a nie aby sa tocil... Aj ked osobne si neviem predstavit ako by sa to meralo... Jedine ak vyrobca tento udaj poskytuje ­(m3­/minutu pri x rpm­) a nejako to prepocitavat...

Odpovědět0  0
ShanDo (42) | 16.1.200616:58
no ale bolo by to dost zlozite vsak ze:D kazdopadne by som s toho testu mal potom viac.
Odpovědět0  0
Maxo | 18.1.20069:06
Alebo nastavovat vzdy ventilatory na take otacky, aby mal procesor pri kazdom ventilatore rovnaku teplotu a vtedy merat hluk...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.